Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Uitvalschermen: info & prijzen

Uitvalschermen (ook wel vensterzonwering, zonneluifel of gevelzonwering genoemd) bestaan meestal uit een kap met daarin een doekbuis. Daaromheen zit een doek (acryl), dat met behulp van twee armen tot meer dan 90 graden kan zakken. Ontdek in dit artikel meer over de werking, prijs en voor- en nadelen van een uitvalscherm.

Uitvalscherm laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe werken uitvalschermen?

Bij het insturen wordt het doek terug opgerold op de rol die zich aan de gevel bevindt. De bediening met een elektromotor zit ook sterk in de lift bij dit type van zonwering, maar er wordt meestal nog steeds gebruik gemaakt van diverse types handbedieningen.

De handmatige bediening met band of draaistang blijven erg populair. In iets mindere mate komt ook bediening door middel van een staaldraadlier of koord voor.

Uitvalschermen kunnen perfect toegepast worden op plaatsen waar een vrije doorloop niet noodzakelijk is. Het zijn vrij eenvoudige schermen, maar als het op efficiëntie aankomt (het buitenhouden van de zon) scoren zij zeer hoog. Op die manier dienen zij zich perfect voor ziekenhuizen of appartementen zonder terras.

Uitvalschermen zijn behoorlijk effectief en breed inzetbaar. Brede en hoog opgehangen schermen moeten vaak uitgevoerd worden met “windvaste armen”. Hierin zitten veren.

  • Dikkere veren worden stormvast genoemd
  • Gasveren worden soms ook toegepast. Deze drukken via een constructie het scherm naar beneden.

 

Prijzen uitvalschermen

Doordat uitvalschermen eigenlijk een simpele uitvoering is, maar toch uiterst efficiënt is deze relatief goedkoper dan andere types van zonwering. Een prijs op maat is niet mogelijk omdat elk bedrijf andere prijzen hanteert en omdat er soms een meerprijs is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
Toch hebben wij eens navraag gedaan zodat we enkele gemiddelde prijzen kunnen meegeven. (prijsramingen inclusief BTW). Hoe langer en breder het uitvalscherm, des te hoger de prijs vanzelfsprekend zal zijn. Over het algemeen mag je uitgaan van een prijs tussen de 150 en 300 euro per meter breedte.

Meerprijzen bestaan voornamelijk uit persoonlijke voorkeuren:
Draaistang: 30 euro
Elektrische bedieningen: 150 euro tot 250 euro
Nametingen en montage: 45 euro tot 200 euro

 

Soorten uitvalschermen

Behalve de standaard vallende armsystemen zijn er ook diverse afgeleide toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De valarm: waarbij de zonwering eerst verticaal valt alvorens nog met de armen naar voren te vallen;
  • De duplex glijarm: waarbij de uitvalarmen op het achterprofiel naar boven glijden bij het uitsturen, waardoor een betere doorloophoogte ontstaat.

 

Het doek

Voor uitvalschermen wordt bijna altijd een “spinbadgeverfd acryl” doek gebruikt. Deze kunnen uit 1 stuk worden gemaakt (een effen kleuren doek), of door verschillende banen aan elkaar te naaien met speciale “polycotton” garen.
Normaliter heb je voldoende keuze uit kleuren om zowel de frame als het doek te laten passen bij je woning. Er is keuze uit meer dan 200 kleuren uit het RAL-assortiment. Deze kan je combineren (in fantasiestrepen of blokstrepen) of u kiest gewoon een effen kleur.

Tip: Als je voor je bedrijf uitvalschermen wilt gebruiken, dan is het mogelijk om het doek te voorzien met een afdruk van je logo.

 

Samenvatting: voordelen en nadelen uitvalschermen

Aan elk voordeel is meestal ook een nadeel verbonden. Door een goede afweging te maken moet het mogelijk zijn om een ideale keuze te maken:

Voordelen

  • Simpele uitvoering wat het budgetvriendelijker maakt
  • Visueel vergelijkbaar met een knikarmscherm
  • Bediening met motor is mogelijk; De elektrische bediening is combineerbaar met domotica voor bijvoorbeeld de tijdsschakelaar
  • Denkt aan uw privacy, omdat het veel moeilijker wordt om door de ramen te kijken
  • Is bestand tegen hogere temperaturen en houdt perfect het zonlicht buiten, terwijl er toch ruimte is voor een beetje wind om voor verkoeling te zorgen
  • Zeer geschikt voor hogere toepassingen (bv appartementen) omdat deze ook in een stormvaste optie komen

 

Nadelen

  • Het wordt iets moeilijker dit esthetisch te verantwoorden
  • Geen vrije doorloop mogelijk