Knikarmschermen: info & prijzen
Dankzij een knikarmscherm kan je rustig in de schaduw van je terras genieten tijdens zonovergoten dagen. Met dit type zonnescherm blijft een grote vrije doorgang gegarandeerd. Lees in dit artikel alles over de eigenschappen, voordelen en prijzen van knikarmschermen.
Knikarmscherm laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Eigenschappen van knikarmschermen
Knikarmschermen worden ook wel eens terraszonwering genoemd. Ze hebben net als uitvalschermen een rol waarrond een doek is gewikkeld aan de bovenzijde. Hier zit bijna altijd een kap over en het geheel zit, inclusief de armen, in een cassette.
Aan de zijkant zitten armverbinders die de achterkant van knikarmen vasthouden. Doorheen de scharnieren van de armen lopen kabels of synthetische banden die vast zitten aan de veren die onder spanning staan. De armverbinder is de reden waardoor de armen variabel onder een schuine hoek ten opzichte van de gevel kunnen ingesteld worden.
De evolutie staat niet stil. Er wordt voor de bediening van de hedendaagse modellen voornamelijk gebruik gemaakt van een ingebouwde buismotor. Net zoals bij andere typen van buitenzonwering kan een motorbestuurd scherm bediend worden met een bekabelde driepunts-schakelaar of door middel van een draadloze afstandbediening. Het scherm dat voorzien is met draadloze ontvanger kan op die manier ook opgenomen worden in een domotica systeem.
Toepassingen
Knikarmschermen worden gemonteerd aan de gevel van een pand en kennen vooral hun nut in situaties waar een vrije doorloop nodig is. Speciaal om die reden werden ze ontwikkeld. Via speciale knikarmen kunnen bijna alle soorten horizontaal afgesteld worden. De gehele constructie is zeer sterk en maakt het mogelijk om deze te gebruiken bij grote terrassen. Grote terrassen kunnen dus perfect van schaduw voorzien worden terwijl onder het scherm voldoende ruimte blijft: ideaal dus voor horeca uitbaters die een groot terras hebben.
Soorten knikarm zonneschermen
① Open knikarmscherm: Dit type is goedkoper, maar heeft een beperktere bescherming van het doek omdat het knikarmscherm onderaan bloot blijft.
② Semi knikarm cassette: Dit type is gedeeltelijk gesloten, waardoor het ook de naam ‘half gesloten systeem’ meekrijgt. In gesloten toestand in het scherm wel volledig beschermt.
③ Knikarm zonnescherm cassette: Bij dit type is het doek volledig beschermt, waardoor het ook het meest duurzame is van alle types.
Knikarmschermen kan je gerust online bestellen. Dit heeft toch wel het voordeel dat dit de prijs kan drukken. Je kan ook gebruik maken van offertes om een scherpere prijs te bekomen.
Het doek
Knikarmschermen maken gebruik van een spinbadgeverfd acryl doek. Dit weegt 300 a 320 gram per vierkante meter. Deze doeken kunnen uit 1 stuk worden gemaakt (d.i. het effen kleuren doek), of uit verschillende stukken, door verschillende banen aan elkaar te naaien speciaal soort garen (d.i. het streepdoek).
Omwille van de grote oppervlaktes zonweringdoek dat nodig is, wordt bij knikarmschermen meestal gebruik gemaakt van doeken die bestaan uit verschillende banen. Een hedendaagse trend bestaat erin om het doek te verlijmen (sealen). Dit komt grotendeels door de invoering van polyester doeken.
Hoeveel kost een knikarmscherm?
De prijs is afhankelijk van meerdere factoren: het type bediening, de lengte (uitval), de breedte, … het zijn allemaal factoren die de prijs kunnen opdrijven.
De prijs van een knikarmscherm alleen al kan variëren tussen 600 euro en 2.500 euro. Sommige schermen kunnen zelfs oplopen tot 4.000 euro. Het type is hierbij afhankelijk, maar ook de minimale uitval en breedte dat zo’n type aankan.
Extraatjes kunnen de prijs opdrijven:
- De exacte breedte die gewenst is bepaald mee de prijs;
- De elektrische bediening: kan ook een bijkomende kost van 100 euro tot 250 euro (incl handbediening) betekenen.
- Een volant: dit is een optionele keuze. Afhankelijk van de breedte kan een prijs tussen 60 euro en 150 euro te rechtvaardigen zijn.
- Extra opties: bij bepaalde aanbieders kan je bijkomende opties bijnemen zoals een draaischakelaar (10 euro) en muurstrippen voor de afwerking (100 euro).
Voordelen knikarmschermen
Als je op zoek gaat naar knikarmschermen, dan moeten deze van goede kwaliteit zijn. Een knikarmscherm van goede kwaliteit heeft volgende voordelen:
- Schadelijke uv-stralen betreden uw terras niet meer.
- Meubels of gordijnen verkleuren niet.
- Het blijft binnen koel zonder additionele investering.
- De bediening is eenvoudig.
- De doeken zijn kwalitatief.
- Je kiest zelf de uitval: slechts voor de helft of volledig of niet? Het is volledig uw keuze.
- Extra verwarming en verlichting is mogelijk.
Algemeen beschouwd hebben knikarmschermen ook nog volgende kenmerken:
- Ze kunnen toegepast worden op brede gevels, maar ook op balkons van appartementen.
- De doorloop blijft behouden en ook ramen en deuren kunnen geopend worden.
- Beschermt niet alleen tegen de warmte, maar ook tegen ongewenst licht.
Overige nuttige tips
Elk merk of bedrijf zal verschillende types kunnen aanbieden. Het is dus onmogelijk om deze uitgebreid te bespreken. Wil je meer informatie en alvast wat informatie? Dan kan je in de folder van Harol alvast ideetjes opdoen.
Wij hebben een backup van deze folder, deze kan je hier terugvinden.
Voor de doe-het-zelvers hebben we alvast een handige handleiding gevonden. Deze werd gemaakt door het bedrijf Smits Rolluiken en Zonwering B.V.: Bekijk de pdf.
Een lekker glaasje op uw eigen terras? Met een knikarmscherm ben je alvast beschermd tegen de zon. Het is ook handig dat je zelf kan beslissen hoever de armen moeten uitreiken. Dankzij een brede waaier en kleuren is het mogelijk om jouw woning een trendy toets mee te geven.