Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Pergola als zonwering

De pergola is een prachtige aanvulling op iedere buitenruimte. Een pergola kan worden gedefinieerd als een vrijstaande overkapping of een overeenkomstige structuur die verbonden is aan een huis. Deze constructie bestaat doorgaans uit latten en hoge palen in de tuin. Ze kan bovendien dienst doen als zonwering. Ontdek meer daarover op deze pagina!

Pergola laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Natuurlijke zonwering

Het moderne gebruik van de pergola vindt pas jaren later plaats tijdens de Renaissance. Gedurende deze periode greep men terug naar de klassieke cultuur van de Romeinen, maar gaf daar wel een eigen invulling aan. Met name de bouwkunst, waaronder dus de pergola, kreeg hernieuwde aandacht. Op deze manier belandde de pergola uiteindelijk in de tuinen van de adel rondom het Middellandse Zeegebied. Traditioneel gezien was de constructie bestemd om steun te bieden aan klimplanten. Tijdens de Renaissance werd hier echter nog een functie aan toegevoegd, namelijk die van een natuurlijke zonnewering.

 

Een pergola biedt veel voordelen

Naast het blokkeren van de zon, biedt de moderne pergola nog veel meer voordelen. Zo kan het tevens dienen als middel tegen wind en regen. Maar ook is een pergola het perfecte middel voor privacy buitenshuis. Kan je bijvoorbeeld door inkijk van de buren niet optimaal genieten van het buiten zitten? Overweeg dan een pergola.

 

Techniek en innovatie

Een pergola is bovendien niet meer hetzelfde als vroeger. Mede door innovatie zijn sommige pergola’s omgevormd tot luxe constructies waarbij je niets van binnenshuis hoeft te verliezen. Pergola’s met elektriciteit, licht en verwarming zijn tegenwoordig overal te vinden. Het meubilair kan overigens bij deze types blijven staan, want door de sterke materialen ben je verzekerd van een kwalitatief goede pergola die door weer en wind blijft staan.

 

Soorten pergola’s

Een pergola is een echte blikvanger. Je hebt pergola’s in alle soorten en maten en dat maakt het mede uniek. Op de markt bestaan er reeds rechthoekige, vierkante, zeshoekige, achthoekige en zelfs cirkelvormige pergola’s. De houten palen in combinatie met kleurrijke klimplanten zorgen vaak voor een sfeer die je niet snel vergeet!

Een ‘normale’ pergola wordt meestal gemaakt van hout. Maar ook zijn er aluminium, kunststof en doekpergola’s. Een pergola wordt verder bedekt met een scala aan materialen waaronder colorbond, planten, polycarbonaat, schaduwdoek, riet, Zincalume en schuine latten.

Lees meer over:

 

Pergola zelf bouwen

Wanneer je een normale pergola te duur vindt, kun je kiezen voor een goedkopere versie. Goedkopere versies kun je vinden in doe-het-zelf-zaken, met als voorwaarde: alles doe je zelf. Klik hier om te leren hoe je met eigen handen een pergola kan bouwen!

 

Kostprijs pergola

De kostprijs van een pergola kan afhankelijk zijn van de breedte van de pergola, maar ook van de gebruikte materialen. Wens je richtprijzen te bekomen? Dan kan je hiervoor terecht op dit artikel.

Tip: Gratis offertes aanvragen

Via het offerteformulier kan je verschillende offertes bekomen voor de plaatsing van een pergola. Op die manier weet je direct hoeveel jouw project zal kosten én kan je prijzen van aannemers vergelijken.
Er is geen enkele aankoopverplichting van diensten en de offerteaanvraag is volledig gratis. Start je aanvraag hier.