Pergola: alle voor- en nadelen
Wat maakt een pergola onmisbaar voor uw tuin of terras? Welke redenen kunnen er zijn om al dan niet te kiezen voor de plaatsing van een pergola of om toch een ander soort zonwering te plaatsen? Om je te helpen in deze beslissing sommen we in dit artikel graag even op welke voordelen en nadelen een pergola met zich meebrengt.
Pergola laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
De voordelen van een pergola
Een pergola heeft veel voordelen. Laten we beginnen met het feit dat een pergola geen muren heeft waardoor er veel ruimte is voor een mooie lichtinval onder de pergola. Door het mooie licht is het eveneens erg aangenaam onder de pergola te zitten. Vaak komen we mensen tegen die graag relaxen en dineren onder de pergola.
Pergola’s versterken je band met de natuur. Met prachtig weer kun je heerlijk buiten zitten waarbij je sneller contact maakt met de natuur in je tuin. Je ruikt niet alleen de bloemen, maar ook hoor je de vogels en kun je zo genieten van ieder moment.
Een pergola beschermt je tegen weersomstandigheden. Tijdens hete zomers kun je lekker buiten blijven zonder te verbranden of verblind te worden door de felle zon. Een pergola werkt dus als een absolute zonwering. Maar ook kun je met een pergola veel doen tegen de regen. Zo kun je tijdens een regenbui heerlijk schuilen onder de pergola. En vergeet niet dat je tot slot beschermd bent tegen de wind.
In sommige gevallen is een vergunning is niet nodig bij een pergola. Als je binnen de 40m² blijft, heb je geen officiële documenten nodig. Controleer dit altijd bij je eigen gemeente! Een pergola bespaart je in principe wel een hoop ellende, opwinding en kosten!
Een pergola kan je ombouwen tot veranda. Omdat een pergola niet elk seizoen kan worden gebruikt, kun je er niet altijd van genieten. Of toch wel? Als je je pergola voorziet van dergelijke schuifwanden, creëer je in no-time een prachtige veranda waar je zowel zomers als ‘s winters kan zitten!
Pergola’s kun je overal waar je maar wilt plaatsen. Een pergola is niet zoals een terrasoverkapping of veranda waarbij je een steunmuur nodig hebt. Zo kan een pergola dus overal geplaatst worden. Maar ook wanneer je een pergola tegen het huis of ander gebouw wilt aanbouwen, is dit geen probleem.
Een pergola kan je ook zelf bouwen. Met een do-it-yourself bouwpakket kun je eenvoudig en goedkoop zelf een pergola bouwen.
Met een pergola kun je prachtige effecten creëren in je tuin. Wil je bijvoorbeeld de parkeerplaats een mooiere look geven? Of wil je het tuinpad accentueren? Dit allemaal is mogelijk door middel van een pergola.
De nadelen van een pergola
Een pergola heeft natuurlijk ook nadelen. Een pergola is namelijk erg duur, al is het pakken goedkoper dan een veranda. De goedkoopste pergola (minst-kwalitatieve) begint bij ongeveer 350 euro. Gemiddeld variëren de kosten van een pergola tussen de 900 en 1200 euro. Bovendien moet je hoe dan ook rekening houden met de ‘kleine letters’. Extra’s en plaatsingskosten zijn hier een voorbeeld van.
Indien je al enige vierkante meters over buitengebouwen beschikt, dan is de kans groot dat je wel een bouwvergunning moet aanvragen. Heb je dus reeds een prieeltje, tuinhuis of iets dergelijks? Hou dan wel rekening met de gevolgen. Vaak moeten deze mensen een architect inschakelen om de bouwplannen te tekenen waarna je het plan moet voorleggen aan de desbetreffende gemeente.
Een pergola is seizoensgebonden. Zo kun je de pergola in de meeste gevallen ’s zomers en in de lente gebruiken. Maar tijdens de herfst- en winterperiodes kun je het zitten onder de pergola wel vergeten. Een pergola heeft standaard geen muren waardoor het er tijdens deze maanden niet warm is. Indien je dit wel graag wilt, kun je eventueel kiezen voor een infrarood verwarming of het plaatsen van zijwanden.