Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Rolluikmotor

Een rolluik is een goede keuze als zonwering en biedt daarnaast ook de nodige veiligheid. Bij extra grote of zware rolluiken is het echter handiger om deze elektrisch te bedienen. Een goede rolluikmotor is dan absoluut een must, omdat het openen en sluiten in dit geval zwaar werk is. Het is wel van belang dat je het juiste type rolluikmotor koopt en daarover gaat dit artikel.

Ga snel naar: soortenprijsafstellen

 

rolluikmotor kast Waarom een rolluikmotor?

Kies je voor nieuwe rolluiken, dan is de kans groot dat een rolluikmotor standaard voorzien is. Je kan echter ook je bestaande rolluiken automatiseren met behulp van een rolluikmotor. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom een rolluikmotor een goed idee is.

  • Openen en sluiten: een rolluikmotor zorgt er altijd voor dat je rolluik op de juiste manier open en dichtgaat. Je hebt op deze manier ook minder last van slijtage.
  • Bediening op afstand: de huidige generatie rolluikmotoren is op afstand bedienbaar. Dit kan zelfs via je smartphone. Je hoeft niet eens thuis te zijn om ze te bedienen.

 

  • Extra veiligheid: elektrische rolluiken zijn minder snel te forceren dan rolluiken die handmatig bediend worden.
  • Obstakeldetectie: de rolluikmotor stopt bij het zakken van de luiken als hij een obstakel opmerkt. Zo is de kans op schade een stuk minder.
  • Vorstbescherming: als de lamellen van het rolluik bevriezen, werkt de rolluikmotor niet. Dit is om schade aan de lamellen te voorkomen.

 

Soorten rolluikmotoren

Er zijn diverse soorten elektrische rolluikmotoren. De twee belangrijkste soorten zijn: de rolluikmotoren met schakelaar en de rolluikmotoren met afstandsbediening. De duurdere modellen zijn bovendien voorzien van extra opties zoals obstakeldetectie en vorstbeveiliging.

 

Rolluikmotor: prijs

De gemiddelde prijs voor een rolluikmotor met schakelaar zonder speciale functies ligt rond de 100 euro. Voor deze motoren met extra functies betaal je ongeveer 125 euro.  De prijs voor een standaard rolluikmotor met afstandsbediening bedraagt ongeveer 200 euro. Wens je extra opties? Dan kost je dat ongeveer 250 euro. Toch bestaan er ook nog heel wat duurdere modellen. Tip: vraag raad aan een vakman. Hij weet welke motor geschikt is voor jouw rolluiken. Zo bespaar je tijd en geld.

Prijzen vergelijken voor het installeren van een rolluikmotor? Ontvang hier offertes op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

rolluiken prijs

 

Hoe bedien ik een rolluikmotor?

Rolluiken zijn meestal voorzien van een buismotor. Deze motor bevindt zich in de holle as van de zonwering. De rolluikmotor sluit je aan op een schakelaar die aan de muur zit. Door de schakelaar met de hand om te zetten, kan je de zonnewering bedienen.

Een andere mogelijkheid is draadloze bediening. In dit geval bedien je de rolluiken met een afstandsbediening. Het is zelfs mogelijk om de rolluikmotor met je smartphone te bedienen. Je downloadt hiervoor een speciale app die je overal waar je internetverbinding hebt, kan gebruiken.

 

Zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Een rolluikmotor installeren is een klus waar de nodige kennis en vakmanschap bij komt kijken. Ook al ben je een handige klusser, toch blijft een niet te onderschatten opdracht. Om problemen en frustraties te voorkomen kan je het beste hulp inroepen van een specialist.

De vakman monteert de rolluikmotor op de juiste manier en geeft hier ook garantie op. Bij eventuele problemen kan je dus altijd op hem terugvallen.

Vergelijk hier offertes van max. 4 vakmannen en bespaar.

 

Een rolluikmotor afstellen

De fabriek levert een rolluikmotor met bepaalde instellingen. Het wil echter niet zeggen dat deze instellingen ook op jouw ramen van toepassing zijn. Het kan dus best zijn dat je rolluik niet ver genoeg omhoog of naar beneden gaat, of juist te ver doorloopt met het open en dichtgaan. Je kan de rolluikmotor dan handmatig afstellen. Er zit een uitgebreide handleiding bij de motor waarin precies staat hoe je dit moet doen. Hieronder vind je alvast enkele tips.

 

  • Een rolluikmotor afstellen: alleen als hij in de buis zit

Het lijkt een stuk gemakkelijker om de motor alvast af te stellen voordat hij in de buis zit. Helaas is dit echter niet mogelijk. Je plaatst eerst de adapterset op de motor. Vervolgens plaats je de motor in de as, zodat deze zijn draaiafstand kan bepalen. Deze techniek geldt voor alle soorten rolluikmotoren.

 

  • Pak een rolluikmotor niet vast

Een rolluikmotor wordt heel erg heet. Het is dan ook zeker niet verstandig om deze met blote handen aan te raken. Ook als hij maar even in bedrijf is geweest. Laat de motor altijd afkoelen en gebruik handschoenen.

 

  • Volg de instructies

Er zit een uitgebreide handleiding bij een rolluikmotor. Volg deze nauwkeurig en het afstellen zal precies volgens plan verlopen. Ga dit zeker niet zelf uitproberen.

 

  • Denk aan de thermische beveiliging

Om te voorkomen dat de motor te heet wordt, zit er een thermische beveiliging op. Deze treedt na drie minuten in werking. Normaal moet dit voldoende zijn om een rolluik naar boven of naar beneden te doen, maar afstellen van een rolluik kan langer duren. Als de thermische beveiliging in werking treedt, dien je een kwartier te wachten, waarna de motor het weer doet.

 

  • Vraag om hulp

Het kan je gebeuren dat het je niet lukt om de rolluikmotor goed af te stellen. Doe dan zo snel mogelijk een beroep op een vakman voordat het probleem nog groter wordt. De vakman kan je extra advies geven of de motor voor je afstellen.

 

Welke rolluikmotor heb ik nodig?

Om te bepalen welk type rolluikmotor je nodig bent, zijn twee factoren van invloed: de diameter van de buis en het gewicht van de luiken zelf. Deze twee factoren bepalen welke rolluikmotor geschikt is voor jou. Uiteraard kan de vakman dit ook voor je doen.

Kies ook voor het gemak van elektrische rolluiken. Maak het jezelf gemakkelijk en maak gebruik van onze offertedienst. Je ontvangt maximaal 4 offertes van erkende rolluikinstallateurs uit je buurt. De vakmannen nemen contact met je op en komen langs om jouw situatie te bekijken. Zo kan je eenvoudig prijzen en spaar je heel wat tijd uit. Klik hier om naar onze offertedienst te gaan.