Zonwerend glas
Misschien zijn rolluiken of andere methodes om zonwering toe te passen niet voor jou bestemd en hou je liever zoveel mogelijk open ruimtes door bijvoorbeeld veel glas te verwerken in je woonst. Toch kan het zijn op bepaalde momenten dat het echt veel té warm wordt in de woning. De oplossing: zonwerend glas. In dit artikel behandelen we kort de voordelen en nadelen van zonwerend glas en de functies van zonwerend glas.
Wat is zonwerend glas?
Zonwerend glas laat daglicht binnen maar houdt de warmte tegen. Het spreekt voor zich dat zonwerend glas zeker nuttig kan zijn als je een woning hebt met veel glas. In gebouwen met veel glas kan door gebruik van zonwerend isolatieglas een comfortabel binnenklimaat gecreëerd worden.
Aan de binnenkant van het zonwerende isolatieglas wordt een flinterdunne metaallaag (coating) aangebracht die er voor zorgt dat de zontoetredingsfactor kleiner wordt. Daarnaast zorgt ze er tevens voor dat de warmte die reeds in de woning aanwezig is terugkaatst. Zonwerend glas kan toegepast worden op diverse plaatsen: vensters en deuren, veranda’s en zelfs op glazen daken.
Zontoetredingsfactor
De zontoetredingsfactor is een percentage energie dat door glas binnenkomt. Hoe lager het percentage, hoe minder warmte er binnenkomt. Dit wordt uitgedrukt met het symbool ‘g’. Een g-factor van 0,30 betekent dus dat 30% van de zonnewarmte binnendringt. Onbewerkt glas laat ongeveer 90% van het zonlicht dat op het glas schijnt door.
Bij het kopen van dit soort glas zal je in de meeste gevallen een verdeling zien staan zoals bijvoorbeeld 70/40. Dit betekent dat de licht toetreding 70% bedraagt en de zon (warmte) toetreding 40%. Deze maatstaf van 70/40 wordt het meeste gebruikt omdat het ook het meest neutraal is en het meeste licht doorlaat.Een verdeling van 30/17 is het donkerste en zal het meeste zonlicht tegenhouden, maar ook het meeste warmte.
Zonwerend glas zal wel een iets donkere tint hebben dan gewoon glas, al ziet het er eigenlijk uit als gewoon dubbel glas. Het valt dus te bekijken of je hiervoor te vinden bent. Het maakt andere zonwering ook niet overbodig, maar je zal andere zonwering minder moeten gebruiken. Wie dus geen zonwering wenst te plaatsen kan met zonwerend glas alleen maar voordelen hebben.
Voordelen van zonwerend glas
Het voordeel is natuurlijk de goedkope prijs. Het is maar een kleine kost die vervat zit in de totale kostprijs van een raam. Gebouwen met veel glas (zeker met een zuidelijke oriëntatie) kunnen er voor zorgen dat er een serieuze hitte in het pand doet circuleren. Met zonwerend glas hou je de temperatuur lager en kan je dus ook besparen op het airconditioning verbruik.
Aangezien de coating voor een dubbele werking zorgt, zal ook de warmte binnenshuis iets langer binnen blijven. Tijdens de winter betekend dit dus een besparing op je verwarmingskosten.
Nadelen van zonwerend glas
Het glas zal een iets donkere tint hebben dan andere glassoorten. Wie doorheen het hele huis hetzelfde glas verkiest, zal hier dus wel een keuze moeten in maken. Voor wie zich daar echter niet aan stoort hoeft dit dus ook geen nadeel te zijn.
Zonwerend glas is altijd aanwezig, dus ook in de winter. Komt het zonnetje er door tijdens de winter, dan zal het glas ook de warmte tegenhouden. Anderzijds zal de warmte die reeds aanwezig is ook iets langer binnen blijven.
Alternatief: zonwering IN het glas.
Naast het aanbrengen van een coating aan de binnenkant van het glas, bestaat er ook zonwering die zich in het glas bevindt. Dit is een mogelijkheid als je kiest voor isolatieglas met zonwering die gemonteerd is in de spouw. De zonwering wordt dan als het ware tussen de glasplaten geplaatst en kan je dus ook niet aanraken.
Deze methode van zonwering heeft een lange levensduur en je hebt keuze uit verschillende soorten glas om dit mee te combineren, bijvoorbeeld veiligheidsglas of HR++ glas. Aangezien de zonwering tussen de glasplaten zit, wordt het ook beschermd tegen factoren uit de omgeving.
De plaatsing zal wel moeten gebeuren door iemand met kennis van zaken. Je doet er dus altijd goed aan om je te laten adviseren door je architect om de mogelijkheden te bespreken en om een vakman te vinden die de juiste kennis heeft.
Klik hier voor rolluiken offertes – Klik hier voor zonwering offertes