Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn in feite gewoon gordijnen die zijn opgerold en naar beneden kunnen gerold worden met een koord of ketting. Ze bestaan in vele soorten. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen en montage van rolgordijnen.

Rolgordijnen laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Waarom kiezen voor rolgordijnen?

Rolgordijnen zijn budgetvriendelijker dan gewone gordijnen, maar het belangrijkste voordeel zal zeker de warmtewering zijn tijdens de zomer. Rolgordijnen kunnen – afhankelijk van het type – tot 68% van de warmte van de zon reflecteren en zijn dus geschikt om geplaatst te worden op diverse locaties zoals slaapkamers, dakramen en zelfs serres of veranda’s.

Naast de praktische en functionele voordelen, is het ook gunstig om sfeer in een ruimte te brengen. Rolgordijnstoffen laten je toe om de lichtinval aan te passen. Keuze zal er altijd zijn tussen transparante rolgordijnen, compleet verduisterende rolgordijnen of iets tussenin.Daarnaast zijn rolgordijnen goedkoper dan gewone gordijnen en monteren hoeft ook niet moeilijker te zijn. Voldoende redenen dus om uw ruimte op te fleuren met een rolgordijn.

 

Montage van rolgordijnen op maat

Zowel bij een speciaalzaak als bij online webwinkels is het mogelijk op rolgordijnen op maat te bestellen. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je de juiste metingen meegeeft voor een passend rolgordijn te kunnen ontvangen.
De plaatsing bepalen is een eerste belangrijk element. Je moet rekening houden met de beschikbare ruimte. De plaats van de sluitingen van het raam is belangrijk, want daar kunnen obstakels zitten die een rolgordijnen kunnen blokkeren. Er zijn twee plaatsingsmethodes:

Plaatsing in het kozijn (In de dag): meet de breedte tussen de muren op drie verschillende plaatsen. Dit is om eventuele verschillen op te vangen. Haal van het kleinste resultaat 0.5 centimeter af. Het resultaat dat je bekomt kan je doorgeven als je een bestelling plaatst. Meet ook de hoogte op drie verschillende plaatsen en hou rekening met het kleinste resultaat.

Plaatsing op het kozijn (op de dag): meet de breedte van het kozijn en reken daarbij de overlapping bij die je zou willen. Standaard bedraagt de overlapping 5 centimeter, maar je bent natuurlijk vrij de overlapping zelf te bepalen. Als je je maten doorgeeft, hou er dan rekening mee dat dit de totale breedte is inclusief montagesteunen. De stofbreedte zal iets kleiner zijn, ongeveer 3.5 centimeter. Meet ook de hoogte en hou rekening met de overlapping die je wenst.

Om tot de beste meetresultaten te komen, gebruik je het best een metalen rolmaat. Meet altijd op drie verschillende plaatsen en dubbelcheck je eerdere metingen om zeker te zijn dat er geen vergissingen zijn gebeurd.

 

Rolgordijnen: montagebeugels

Als je rolgordijnen koopt, dan zal je naar alle waarschijnlijk een type montagebeugels meegeleverd krijgen die universeel zijn. Deze kunnen dan gebruikt worden bij een montage “in de dag” en bij een montage “op de dag”. In de meeste gevallen kan je ook nog eens apart kiezen tussen een gewone kunststof ketting of een mooie metalen ketting.

 

Rolgordijnen inkorten en gordijnstof op maat

Heb je een rolgordijn gekocht bij een zelfbouwmarkt of een vergissing gemaakt bij het doorgeven van je maten? Dan zal je moeten inkorten. De aluminium as kan je op maat zagen met een ijzerzaag. Ook de gordijnstof zal je moeten aanpassen. Je zal ze dan zelf op maat moeten maken en dat kan door het gordijn op een vlak oppervlak te plaatsen en op maat te knippen. Daarna moeten de pluggen aan de zijkant opnieuw vastgeslagen worden met een rubberen hamer en de stof op de as bevestigd worden.

 

Rolgordijnen online kopen?

Dat is zeker mogelijk. Er zijn heel wat online speciaalzaken terug te vinden waar je een bestelling kunt doorgeven en al dan niet rolgordijnen op maat kunt laten maken.

Heb je toch je zinnen gezet op een ander type zonwering op maat? Dan kan je via deze pagina gratis offertes aanvragen en in contact komen met verschillende specialisten uit jouw regio.