Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Raamfolie: soorten & prijzen

Raamfolie als zonwering, als raamdecoratie maar ook voor een betere privacy: het zijn maar enkele voorbeelden van de functie die een raamfolie kan hebben. Er zijn verschillende soorten raamfolies beschikbaar. Gekleurde raamfolie, statisch raamfolie, zelfklevende raamfolies, spiegelende folies, verduisteringsfolies voor de ramen, inbraakwerende folies, UV-werende folies en lichtwerende raamfolies. Ontdek er alles over in dit artikel!

Raamfolie laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Soorten raamfolies

We kunnen een onderscheid maken tussen vele soorten raamfolies of glasfolies met elk hun specifieke eigenschappen en voordelen. We bespreken kort enkele populaire soorten raamfolies.

 

① Zonwerende en warmtewerende raamfolie

Tijdens de zomermaanden kan het mogelijk zijn dat de ruimtes binnenshuis veel te warm worden. Ook het licht kan vervelend zijn of UV-stralen zorgt voor verkleuring van jouw interieur. Met zonwerende raamfolie kan je op goedkope wijze een oplossing voorzien. Hoeveel warmte en licht er uiteindelijk wordt tegengehouden, is afhankelijk van het type folie dat je koopt.

Zonwerende en warmtewerende raamfolies zijn veruit de meest gebruikte glasfolies. Het is dan ook geschikt in alle ruimtes met vlakke beglazing inclusief de veranda om het serre-effect tegen te gaan. Een goede glasfolie kan tot 85% van de warmte tegenhouden en het zonlicht reduceren zodat de schitteringen van het zonlicht geen last meer berokkenen.

Aangezien er meestal gebruikt wordt gemaakt van een filter, kan tot 99% van de UV-stralen worden tegen gehouden en zal de verkleuring van uw woonaccessoires grotendeels worden tegengehouden.

 

② Isolerende raamfolies

Steeds meer en meer worden energiebesparende folies ontdekt door het grote publiek. Deze glasfolies zorgen er voor dat het warmteverlies door glas aanzienlijk kan worden verminderd. Dit soort folie moet er voor zorgen dat de thermische isolatie van het glas verhoogt.

Het effect is vooral in de zomer merkbaar aangezien de ruimtes binnenhuis minder snel zullen opwarmen of ‘oververhitten’.

 

③ Zandstraalfolie

Zandstraalfolie is een matte, grijs, melkachtige folie en wordt vooral gebruikt om de privacy te verhogen, terwijl de lichtinval intact blijft. Na de aanbreng van de folie lijkt het alsof het raam gezandstraald is.

Dit type raamfolie wordt in verschillende gevallen toegepast, enkele voorbeelden zijn:

  • Zandstraalfolie op het volledig raamwerk, met kleine uitgesneden vakjes of lijntjes
  • Zandstraalfolie op een glazen deur met het huisnummer dat is uitgesneden
  • Zandstraalfolie voor bedrijven met hun naam uitgesneden of gewoon met verticale strepen om de aandacht te trekken

 

④ Veiligheidsfolie

Glasfolie kan ook dienst doen voor het verbeteren van de veiligheid. Enerzijds kan een sterke folie er voor zorgen dat glasscherven en splinters worden samengehouden, anderzijds werkt een glasfolie ook inbraak vertragend.

 

⑤ Spiegelfolie

Een spiegelfolie zal er voor zorgen dat men buiten voor een spiegel staat, terwijl je van binnenshuis normaal zicht naar buiten toe hebt. Spiegelfolie kan ook in diverse kleuren beschikbaar zijn. Op die manier wordt het privacy gevoel toch sterk verhoogd: niemand kan binnen kijken, en ziet jou niet naar buiten kijken.

Een spiegelfolie is net zoals andere folies een extra beveiligingslaag bij glasbreuk. Door de folie zullen alle scherven aan elkaar blijven plakken en het risico op verwondingen minimaliseren. Ze houden ook lichtstralen tegen en weren de warmte.

 

Raamfolie kostprijs

De prijs van een raamfolie is afhankelijk van je wensen, maar zeker ook van het soort raamfolie dat je op je raam wilt kleven.
Misschien twijfel je over de plaatsing van nieuwe beglazing om het gebruik van een raamfolie te vermijden? Nieuwe beglazing plaatsen zal natuurlijk veel ingrijpender en duurder zijn. Een raamfolie plaatsen voor bepaalde functies zal echter veel goedkoper uitvallen maar niet zo’n goede prestaties hebben dan nieuwe beglazing.

Wil je geregeld van stijl veranderen of dient de aanpassing slechts tijdelijk te gebeuren (isolerend effect, decoratief effect, verhuizen binnen enkele jaren) dan zal raamfolie doorgaans de betere beslissing zijn. Bovendien zal ook de ecologische voetafdruk kleiner zijn. Wil je vooral de zon weren? Dan kan je ook opteren voor de plaatsing van screens als alternatief: je kiest dan zelf wanneer de zon mag binnen schijnen en wanneer niet.

Statische raamfolie zal meestal goedkoper zijn en is overal verkrijgbaar. Je kan ze online kopen in speciale webwinkels, of grote webwinkels zoals bol.com. Ze zijn ook makkelijk terug te vinden in de doe-het-zelf zaak in je buurt.

Om een groot raam te laten voorzien van een raamfolie kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 50 euro per m² tot 90 euro per m². Particulieren met een woning ouder dan 10 jaar kunnen bovendien gebruik maken van het verlaagd BTW-tarief van 6% indien ze de folie laten plaatsen.

Raamfolies die gekocht worden via online webwinkels of in grotere bouwmarkten zullen goedkoper zijn omdat je doorgaans alleen voor de folie zal betalen en geen rekening moet houden met de plaatsing.

Een kleine zoektocht online leert ons dat de prijzen kunnen variëren van 2 euro tot 60 euro voor de aankoop van raamfolies. In uitzonderlijke gevallen kan de prijs oplopen tot 200 euro. Deze prijs kan oplopen naarmate je meer raamfolie aankoopt (bijvoorbeeld omdat je zeer grote ramen hebt).Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Raamfolie aanbrengen met ons stappenplan

Glasfolie of raamfolie zal in de meeste gevallen statisch zijn. Statische folie blijft hangen door de statische geladenheid, het maakt met andere woorden gebruik van de elektrische spanning tussen het raam en de folie. Het is ook de soort die het meest verkrijgbaar is in bouwmarkten zoals Gamma of Brico.

Naast statische folie wordt ook vaak gebruik gemaakt van zelfklevende raamfolie. Zelfklevende folie is meestal veel dunner dan statische raamfolie en meer geschikt voor lange termijn. Deze soort zal ook duurder zijn.

 

Raamfolie aanbrengen

Het aanbrengen van raamfolie bestaat uit verschillende kleine stappen. Doorgaans is dat niet moeilijk, maar het kan wel een vervelend werkje zijn als het bijvoorbeeld gaat om grote stukken glasfolie die moeten gekleefd worden. Bij twijfel kan je nog steeds een klusser inschakelen.

Stap 1: Voorbereiding

Glasfolie aanbrengen is toch iets meer dan deze snel op het raam te plakken. In eerste instantie moet de ruit grondig worden gereinigd aan de zijde waar de folie komt te hangen. Deze moet vetvrij worden gemaakt zodat de hechting kan plaatsvinden onder de beste omstandigheden. Hiervoor kan je een ontvettingsmiddel gebruiken.

Vervang je een oude raamfolie? Dan moeten alle restjes verwijderd worden. Gebruik eventueel een glaskrabber. Ook andere restjes (bijvoorbeeld verfdruppeltje) moet weg zijn.

Stap 2: Raamfolie op maat

Een tweede stap bestaat er in om alle nodige voorbereidingen te verrichten wat de glasfolie zelf betreft. Meet onder andere de afmetingen op van het raam en snij de glasfolie op maat. Hiervoor kan je een breekmes gebruiken. Ook wanneer je decoratieve elementen wilt opnemen in de folie kan je deze uitsnijden.

Een raamfolie hoeft niet noodzakelijk over de volle breedte of hoogte geplakt worden. Dat is natuurlijk afhankelijk van het gewenst effect. Indien je niet de hele breedte van het raam gebruikt, dan kan je een lijn aftekenen op het raam of hiervoor plakband gebruiken om de rand te bepalen.

Stap 3: Ruit natmaken

De folie wordt niet direct op de ruit geplakt, het is verstandig om de ruit een beetje vochtig te maken met een verstuiver. De reden waarom dit best zo gebeurd is eenvoudig: door de vochtigheid tussen de ruit en de folie kan je deze nog makkelijk verschuiven en corrigeren.

Stap 4: Glasfolie aanbrengen

Van zodra de ruit vochtig is kan je beginnen met het aanbrengen van de folie. Maak een deel van de beschermlaag los en plaats de folie tegen de ruit. Start onderaan vanuit een willekeurig hoek en werk van onder naar boven toe.

Je kan het oppervlak opnieuw natmaken (verstuiver) bij het gladstrijken van de folie. Een aftrekker kan hierbij helpen. Luchtbellen en andere oneffenheden kan je wegwerken met een kaartje en theedoekje. Je kan beginnen in het midden, de folie daar vasthouden en vervolgens naar de randen toe werken.

Stap 5: laten drogen

Aangezien de ruit vochtig werd gemaakt, is het nu alleen tijd om deze te laten drogen. In tussentijd kan het zijn dat je een witte schijn opmerkt of dat het geheel er vrij hobbelig uitziet. Naarmate het vocht opdroogt zal dit wegtrekken.

 

Raamfolie kopen

Raamfolie is, zoals de naam doet vermoeden, een folie dat op ramen wordt geplakt. Het wordt vaak gebruikt om de privacy te verhogen en de inkijk van buitenaf tegen te gaan, maar ook voor decoratieve doeleinden of door kleine bedrijven als reclame. De privacy wordt met andere woorden verhoogd zonder dat er teveel verlies van lichtinval is.

Raamfolie kopen kan gemakkelijk online in de webshop en is op zich niet heel erg duur.

Op degelijke raamfolies zit vaak een garantie van 8 of 10 jaar. In realiteit gaat een raamfolie tot 20 jaar mee. De garantie dekt doorgaans ook verkleuring van de folie. Glasfolie kan je na het aanbrengen in principe normaal wassen, zoals je anders ook een raam zou kuisen. Bovendien is een goede raamfolie ook krasvast zodat je er lang plezier kan van hebben.