Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.nl Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.nl

Kunststof pergola: voor- en nadelen

Een kunststof of plexiglas pergola is de minst bekende. Bij een kunststof pergola is alleen het dak opgebouwd uit kunststof, ook wel polycarbonaat genoemd. De staanders of steunpalen zijn bij dit type pergola gemaakt uit hout of metaal met een eventueel omhulsel van kunststof. Dit materiaal wordt niet zo vaak gebruikt, terwijl het wel enkele voordelen met zich meebrengt. We bespreken ze in dit artikel.

Pergola laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Voordelen van een kunststof pergola

  • Kunststof is net als hout en aluminium duurzaam en dus ecologisch verantwoord.
  • Kunststof heeft een unieke eigenschap. Polycarbonaat laat namelijk maar liefst 80 tot 90 procent van het licht door. Het is in dat opzicht vergelijkbaar met glas.
  • Kunststof houdt Uv-straling en infraroodstraling tegen. Op deze manier verkleuren de meubels niet waardoor ze altijd veilig onder de pergola kunnen blijven staan. Ook is het beter voor de gezondheid, want te veel blootstelling aan uv-straling heeft schadelijke gevolgen;
  • Kunststof is licht van gewicht. Bovendien is polycarbonaat het lichtste in zijn categorie. Door gebruik van kunststof hoef je dus minder steunpalen te zetten waardoor je goedkoper de constructie kan plaatsen.
  • Kunststof is bijna onbreekbaar.

 

Nadelen van een kunststof pergola

Ook bij kunststof is niet alles wat het lijkt. Enkele minpunten hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Kunststof laat soms krassen achter. Daarom is kunststof minder geschikt voor gezinnen met kinderen. Vaak kan al één scherp voorwerp een behoorlijke kras op het materiaal maken. Toch is de kans klein dat er iets wordt beschadigd vanwege het feit dat de pergola meestal alleen op het dak bekleed is met plexiglas.
  • De keuze uit kleuren is beperkt. Kunststof pergola’s zijn alleen verkrijgbaar in de kleuren wit en ‘doorzichtig’.
  • Een kunststof pergola heeft veel onderhoud nodig. Je dient dit type pergola dus regelmatig schoon te maken, want algen en mos zullen zich makkelijk hechten aan het materiaal. Het is niet bestendig tegen chemische producten, dus je zal wel moeten opletten bij het gebruiken van chemische schoonmaakproducten.

 

Kunststof pergola of toch iets anders?

Kunststof wordt in de meeste gevallen gekozen omwille van de prijs. Een kunststof pergola is veelal de goedkoopste keuze als we de vergelijking maken met andere soorten pergola’s.

De prijs van een kunststof pergola schommelt gemiddeld rond de 800 a 900 euro. Ook hier hangt de prijs wederom af van andere factoren zoals plaatsingskosten, oppervlakte en type polycarbonaat. Maak je gebruik van een firma voor de plaatsing, dan kan je rekenen op een extra prijs van 50 euro tot 100 euro per vierkante meter.

De uiteindelijke kostprijs kan dus variëren en zal ook afhangen van merk tot merk. Wanneer je minder geld te besteden hebt dan kan je ook nog opteren om een zelfbouwpakket aan te schaffen.